luni, 12 octombrie 2015

Pas cu pas, om cu om, vis cu vis. Visand cu marea - Imaginal Healing Training, 2015


…Fiecare loc in care visam, an de an, alaturi de Robert Moss poarta o incarcatura energetica anume – si creeaza, in felul asta, un spatiu anume in suflet, de o culoare aparte, cu un sentiment aparte. Anul asta, training-ul avansat de lucru cu vise, imagini si imaginatie a avut culoarea albastra – adanc – sura a marii. Cumva, vantul, marea, norii si soarele au adus pe aripile lor vise de-acolo si de “dincolo”, imagini si viziuni din multe traditii si din multe felii de timp – si poate, mai mult decat oricand, workshop-ul de anul asta (al 4-lea tinut de Robert Moss in Romania) a fost despre imputernicire si asumare, despre viziune si misiune, despre incredere si exprimare, despre onorarea unicitatii si creativitatii, despre impartasire si respect.


Cei 22 de visatori (din Romania, Lituania, Bulgaria, Belgia, USA, Australia) au plonjat adanc, din prima dimineata, in campul viselor – si imagini si vise puternice, profunde, deschizatoare de inima si aducatoare de vindecare au venit catre noi, in mod firesc, ca si cum pluteau de mult pe langa noi, ca si cum de-abia asteptau momentul in care sa le putem spune, fiecareia si fiecaruia in parte: “Te vad”. Campii verzi, soare si pescarusi, bufnite si vulturi, Asklepios si templul de visare, ursi care danseaza prin multivers, cai albi care ies din spuma marii, o barca cu panze plutind pe marea albastra nesfarsita, Mircea Eliade si biblioteci magice, unicorni si Maria. “Imaginal Healing”. Energia imaginilor si a viselor este ceea ce este profund vindecator – imaginile care vorbesc direct corpului si se impregneaza in suflet; care sadesc acolo seminte de inspiratie, atitudini si actiuni.
Despre ce vorbesc ? Ce se petrece la serile, atelierele, workshop-urile de lucru cu visele ? Ce se petrece in interior – si se reflecta apoi in exterior – atunci cand ceva te cheama sa participi, si urmezi acea chemare ?
Vorbesc despre re-amintire. Vorbesc despre re-descoperirea unei intelepciuni stravechi – si utilizarea acestor invataturi in realitatea de zi cu zi. Vorbesc despre mult mai mult decat invatarea unor tehnici concrete de lucru cu visele – tehnici extrem de folositoare, tehnici creative si non-invazive, tehnici de folosit in contexte terapeutice si in comunicare, leadership si dezvoltare personala; in scris si orice forma de expresie artistica – vorbesc despre un adevar vital: sa visezi inseamna sa creezi. Ceea ce “facem” este ca invatam sa visam un vis nou – si in acelasi timp invatam sa navigam in realitatile prin care ne poarta visele de noapte, sa le ascultam mesajele, sa privim in oglinzile pe care ni le ofera cu generozitate, sa invatam despre vindecare care devine diponibila, sa ne reconectam la traditiile spirituale dupa care inima noastra tanjeste si apoi sa aducem toate astea in lume, aici, acum, unde suntem. Sa transformam din interior. Pas cu pas, om cu om, vis cu vis.
Lucrul cu vise aduce sens. Aduce lumina in ochi si bucurie in suflet. De fiecare data, este o bucurie sa asisti la transformarea care se petrece in doar cateva zile cu grupul de visatori si cu fiecare in parte – si asa a fost si acum. Catalin, unul din participantii care a fost si anul trecut la acest eveniment-traditie de la Drumul spre Centru, spunea (citez din memorie): “Am primit atat de multe si am trait atat de multe si am avut atat de multe intelegeri la nivel extrem de profund…si simt ca povestea de la sfarsit a fost spusa special pentru mine” (povestea spusa de Robert Moss, pe final de training, despre un vis de noapte pe care l-a avut acum multi ani: unul din acele vise “mari”, cum mai sunt numite, care-ti lasa inima deschisa, care trec dincolo de scepticismul cel mai feroce si care-ti transforma viata cu totul – pentru ca pur si simplu STII, la trezire, ca nu a fost “doar un vis”). Pentru ca uneori, pur si simplu STII ca o poveste a fost spusa pentru tine, un vis a fost povestit pentru tine.
Comuniunea si creativitatea impartasite au atins profunzimi uluitoare – asta este ceea ce este posibil atunci cand cadrul creat este cu adevarat unul impregnat de respect si onorarea experientelor celuilalt; atunci cand invatam sa cerem permisiunea sa intram in spatiul visului celuilalt (sau pur si simplu, in spatiul celuilalt): pentru ca spatiul, povestile si visele celuilalt sunt sacre si se cer respectate.
Conectarea autentica implica respect – si asta este ceva ce re-invatam si re-descoperim la serile si atelierele si training-urile de lucru cu visele.
Oana Teo a descoperit – si noi toti odata cu ea – ce se petrece atunci cand statuia din vis prinde viata, in urma unei actiuni potrivite in spatiul visului. Un simbol puternic si un mit stravechi, intr-adevar – si mult mai mult decat atat. Pentru ca ENERGIA declansata odata cu calatoria la nivel de grup in spatiul acestui vis a fost darul cel mai de pret primit in acest context; si asta este ceva ce se petrece atunci cand invatam sa lucram cu visele in acest fel: sa trecem dincolo de analiza, sa intelegem ca visele sunt vii si ca ne indeamna la actiuni potrivite; sa intelegem mesajul visului si SA FACEM ceva cu asta.

Madi a descoperit ca un vis pe care-l avusese de curand (si pe care-l impartasise pe grupul 
Romanian Dreaming Circle, creat in 2012) este, pur si simplu, “pus in scena” in realitatea diurna, primind o confirmare extrem de importanta legata de dimensiunea precognitiva a acelui vis – si nu numai. Madi ne scria acum cateva zile pe grup, dupa ce ne-am intors de la training: “Imaginati-va cum m-am simtit in momentul acela in care realizam ca ce visasem era o scena a realitatii. (…). Sa credeti in continuare in puterea viselor voastre! Sa credeti in puterea lor creatoare de realitate si de lumina!”
Visele ne arata – si ne-au aratat si de data asta – felul in care conectarea la o viziune a Inimii este posibila. Nu numai ca este posibila: aceasta conectare se poate petrece acum. Nu ieri, nu maine, ci ACUM. Ne-au invatat cum ne putem sustine unii pe altii in cresterea acestei viziuni a inimii, in aducerea ei in planul realitatii in care operam, pe aceasta planeta. Spatiul inimii nu este ceva abstract – ci dimpotriva, ceva foarte concret, de o calitate anume – iar actiunile care (de)curg de aici creeaza mici (sau mari) miracole in exterior.
Povesteam mai demult cum a inceput povestea cu visele, pentru mine – si te-as invita sa-ti amintesti cum a inceput povestea cu visele, si pentru tine. Sunt profund recunoscatoare viselor, ghizilor stiuti si nestiuti din realitatea asta si din alte realitati – si sunt onorata ca impartasesc aceasta calatorie cu tine, cel / cea care citesti acum aceste randuri. Si ca pot da mai departe acest dar.
Scriam acum cativa ani ca “simt si stiu acum ca Romania va deveni un centru important al visatorilor si vizionarilor” – si la un moment dat, citind ce-am scris, am gandit “ei da, ce sa spun, ma apuca pe mine exaltarea, aiurea” :-)  – iata insa ca din 2012 incoace cateva sute de visatori, de prin toata Romania, si-au ascultat intuitia: pe langa aplicatiile “clasice” terapeutice unii folosesc deja acest instrument fabulos in coaching, altii in pictura sau in scriere creativa, altii in tehnici de comunicare, altii in lucrul cu copiii sau in toate de mai sus la un loc.
Inchei, ca acum cativa ani, si zic:
Ai incredere. Viseaza. Creeaza. Exploreaza. Visele au o putere uluitoare, reala. Primeste-le darul !
– va urma –
Ana Maria




Ana Maria Stefanescu – dream teacher, terapeut transpersonal, consilier dezvoltare personala prin arta si formator autorizat
Ana Maria este trainer certificat (formator) cu o experienta de peste 8 ani in training, NLP Master Practitioner si terapeut transpersonal – formare de 2 ani in terapii transpersonale (2009-2011) certificat ca si facilitator Respiratie Holotropica si Respiratia Inimii (RIRH) – Asociatia de Terapii Transpersonale (ATT) din Romania (cu o specializare in lucru corporal in cadrul Grof Transpersonal Training, 2014) si are dubla formare in lucrul cu vise: este singurul terapeut din Romania certificat ca si Dream Teacher (Robert Moss School of Active Dreaming – Franta si SUA, 2011-2013); si formare in Tibetan Dream Analysis (in cadrul International Academy for Traditional Tibetan Medicine – Faculty of Psychology & Dreams – 2012). Tine workshop-uri si consultatii individuale din ianuarie 2011; este gazda workshop-urilor tinute de Robert Moss in Romania (din 2012), fondatoare a Romanian Dreaming Circle si initiatoare a World Day of Active Dreaming.
Formare in Tibetan Mantra Healing. In formare in psihoterapie integrativa. Consilier dezvoltare personala prin arta.

(foto: Ana Maris Stefanescu, Meredith Eastwood)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu