vineri, 27 februarie 2015

Un urs e doar un urs ?



Ziceam ceva zilele trecute (mai exact, de Dragobete) de "iesirea ursului din barlog" - si mi-am adus acum aminte cat de important este ursul, apropos de vise si visare. Asadar, un urs e ”doar” un urs ?

”Ursul este pastratorul timpului visarii, si pastreaza invataturile viselor si ale visarii pana ce visatorul se trezeste intru acestea."

Simbol al curajului si al puterii, considerat animal-invatator, calauza si intermediar intre lumi in cadrul practicilor de vindecare din Europa, Siberia, Asia Centrala si America de Nord. Deseori vazut ca stramos al oamenilor, in mai multe tinuturi ale planetei. Artemis era uneori infatisata ca mama adoptiva in forma de urs. Simbol al invierii, al renasterii.
Cultul Ursului era atestat la geto-daci, insusi numele lui Zalmoxis fiind legat de blana acestui animal. In mitologia româneasca Ursul este investit cu multiple virtuti protectoare, terapeutice si meteorologice. O suită de legende şi de ritualuri din cultura tradiţională română conţine imaginea ursului ca figură mitică.

In perspectiva indienilor americani, Ursul reprezinta putere, vindecare, tarie afectiva, visare, maternitate. Vindecator al naturii.

Popoarele uralo-altaice ale Eurasiei septentrionale pana in Alaska, il considerau drept spirit al padurii, suprem stapan al energiilor cosmice, simbol al fecunditatii. De asemenea, multe popoare indo-europene au, cu privire la urs, o serie de derivate folclorice si mitologice ce s-au pastrat pana astazi.

In limbile indo-europene, pentru urs este utilizat in limba greaca cuvantul "arktos (de unde numele Arctic pentru a desemna Polul Nord). In limba latina – "ursus”, in celta –"art” iar in sanscrita: "rksa”. 
Si tot la capitolul lingvistica: forebears = stramosi; to bear = a da nastere...

Ana Maria Stefanescu
terapeut transpersonal, dream teacher, trainer
www.drumulsprecentru.ro
https://www.facebook.com/RomanianDreamingCircle
https://www.facebook.com/Respiratia.Inimii.Respiratie.Holotropica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu